Hopp til hovedinnhold

Bryggerhus / kårstue fra Jøndal

Raske fakta

  • Trolig bygd tidlig på 1700-tallet
  • Fra Taraldstun i Jøndal, sørvest for Eidsvoll sentrum
  • Brukt som bryggerhus, hvor man kunne bake, slakte og drive annet matarbeid
  • Bryggerhus / kårerstue. Foto: MiA

Det store rommet nede rommer en peis med stor bakerovn der en kunne steke gjærbakst. Ovnen rommer 30-40 brød om gangen. Det vanlige var å bake en gang i uka og da ble det tent opp inni selve bakerovnen. Når det var utbrent ble glørne rakt ut og brødet lagt inn. Etter omtrent en time var brøda ferdig stekt. 

I dag fungerer huset som bakstehus på museet. 

Naborommet kan ha vært brukt til kårstue og seinere til drengestue. Nå er det innreda som skomakerverksted.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1