Hopp til hovedinnhold

Ryszard Warsinski: Malerier, tegninger og grafikk

Utstilling med malerier, tegninger og grafikk av Ryszard Warsinski (1937-1996).

Utstillingen åpner lørdag 10. juni kl 14.00 v/ forfatter, tidl. sjefredaktør i Dagbladet og utenriksredaktør i NRK, Jahn Otto Johansen

Utstillingen varer til 27. august 2017. 

Kunst er mellom intet og noe

Warsinski
  • 1/1
    Ryszard Warsinski: Uten tittel. Ca. 1965-70. Olje på papp. 125 x 95 cm. P.e.

Om kunstneren

Polsk-norske Ryszard Warsinski (1937–96) ble født i Gdynia, og studerte ved Kunstakademiet i Warszawa der han møtte billedkunstneren Brit Fuglevaag. De giftet seg i 1964 og flyttet til Norge, men tilbrakte gjerne vintrene i Paris. Datteren Maria Fuglevaag Warsinska-Varsi er en kjent journalist, fotograf og filmskaper.

Warsinski kom som et friskt pust i norsk kunstverden, og inspirerte en rekke kjente norske samtidskunstnere med sin kompromissløse og frihetssøkende kunst, antiautoritære holdning og solide håndverksmessige forankring. Selv oppdaget han tidlig Edvard Munchs verker, som han regnet som det ypperste av kunstuttrykk. Warsinskis særegne billedverden har rot i polsk kultur og tradisjon, men er i sin natur overskridende. Han utforsker materialer og teknikker, og arbeider også med egne tekster. Motivene kan kretse om myter, drømmer, religion og det mystiske; ofte tar han
utgangspunkt i noe figurativt, for så å la formene gå i oppløsning. Det skjønne stilles i kontrast til det triste og groteske i den hensikt å dra betrakteren ut av komfortsonen.

Warsinski er representert i Nasjonalmuseet med mer enn 100 verk samt i øvrige institusjoner og samlinger. Bildene på utstillingen representerer verk fra samlingene til Rolf Hoff og Steinar Lundstrøm og spenner over en periode fra tidlig 60-tall og helt frem til 90-tallet.

Last ned utstillingsinvitasjon:

warsinski-i-Avistegnernes-Hus.pdf

 

Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 1