Hopp til hovedinnhold

TITINA BLIR TIL

Fra Siri Dokkens skisser til ferdig helaftens animasjonsfilm. Velkommen til en utstilling som følger utviklingen av Roald Amundsen, Umberto Nobile, hans terrier Titina - og det øvrige rollegalleriet - fra tegnebordet til storskjerm. Åpner lørdag 18.juni kl 12.

  • 1/1

En håndtegnet spillefilm

TITINA er en nesten sann historie om den lille terrieren som erobret Nordpolen. Den forteller den spennende historien om Roald Amundsen og Umberto Nobiles luftskipseillas til Nordpolen i 1926.

Den tidligere løshunden Titina nyter en ubekymret tilværelse sammen med luftskipsingeniør Umberto Nobile, som reddet henne fra et hundeliv i Romas bakgater. En dag får Nobile en telefon fra polarsuperstjernen Roald Amundsen, som bestiller et luftskip i håp om å endelig realisere sitt livs store mål: å erobre Nordpolen. Nobile ser sitt snitt til å skrive seg inn i historiebøkene og tar Titina med, til tross for at en liten terrier åpenbart ikke er skikket for polare forhold. Reisen til verdens nordligste punkt blir en suksess, men så begynner Amundsen og Nobile å krangle om æren.

I filmen (gjen)oppdager vi en sann historie om triumf og nederlag, sett gjennom øynene til Titina: den første – og siste – terrieren på Nordpolen.

  • 1/1

TITINA er regissert av Kajsa Næss og produsert av norske Mikrofilm i samarbeid med belgiske Vivi Film. 

Den er håndtegnet, som klassiske tegnefilmer fra sjangerens storhetstid, og rollegalleriet er utviklet av en satiretegner – Dagsavisens Siri Dokken. Hun er også illustratør, og professor i illustrasjon ved Kunsthøgskolen i Oslo. Siden 1995 har hun tegnet i Dagsavisen, og vunnet Årets avistegning tre ganger. Dette er hennes første spillefilm.

Når handlingen i en film er basert på virkelige hendelser og personer, er det avgjørende at de tegnede figurene er gjenkjennelige for oss, samtidig som de er karikerte nok til å fungere i en animert verden. Her er Dokken i sitt ess. Det er ikke kun de kjente historiske skikkelsene som hun har utformet, men alle karakterer helt ned til tilfeldig passerende mennesker på piazzaen. 

I denne utstillingen vil vi vise grunnarbeidet til Siri Dokken, og hvordan karakterene har tatt form på skissearkene. Vi vil også vise fram den massive innsatsen til så mange dyktige fagpersoner, som har tatt disse skissene som utgangspunkt og fått dem til å leve videre på lerretet. Klassisk animasjonsfilm er på mange måter tradisjonshåndverk. Vi er takknemlige for at denne nydelige kunstarten holdes i live.

Velkommen til historien bak TITINA, og vi håper du ser filmen på kino fra 21. oktober 2022.

  • 1/7
  • 2/7
  • 3/7
  • 4/7
  • 5/7
  • 6/7
  • 7/7
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1