Hopp til hovedinnhold

Satiriske julehilsener

Tradisjonen tro viser vi en samling tegnede og kuraterte julekort i serien "Illustrerte julekort" der et invitert knippe tegnere har laget helt nye illustrasjoner. I år er tema "Satiriske julehilsener" og vi viser og selger julekort fra ni satiretegnere.

Satiretegnernes jul

  • May Linn Clement - Satirisk julekort 2021

Tegnerne som i år mottok Fritt Ords Arbeidsstipend for satiretegnere har gått sammen om å skape nye julekort til utstillingen. Fribytegnerne Ali Dorani (Iran), Fadi Abou Hassan (Syria) og Ahmed Falah (Irak) har laget fem av motivene, mens May Linn Clement, Emil Johnson Ellefsen, Mette Hellenes, Jenny Jordahl, og Egil Nyhus har laget hvert sitt nye motiv. Forutsetningen for bidragene er at motivet skal være nytt, ellers stilles det ingen betingelser hverken til stil eller innhold. Resultatet er en serie julekort som speiler viktige aktuelle saker.
 

Årets bidragsytere har et bredt register og representerer viktige demokratiske stemmer. Ahmed Falah mottok nylig Ossietzkyprisen for sin fremragende innsats for ytringsfriheten, sammen med Finn Graff og Siri Dokken. Avistegner Egil Nyhus ble i år bronsevinner i italienske World Humour Awards. Alvor og humor favner også bredden i årets bidrag. 

Kunstnerisk leder Lars Aurtande bidrar med to nye julekort i 2021. Totalt teller prosjektet nå 58 unike motiver. Avistegning, bildebøker, tegneserier og animasjon har vært tema for prosjektet de fire foregående årene. Prosjektet er støttet av Norsk Illustrasjonsfond og ledes av Egon Låstad. MiA Avistegnernes Hus er samarbeidspartner for prosjektet.