<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

Tegnekonkurranse: Supre superhelter 2022

Konkurranse i forbindelse med Skeivt kulturår

 • (Foto/Photo)

Vinnerne er kåret!

Vi spurte: Hva slags superhelt ønsker du deg, på tvers av kjønn og legning?
Bli med og tegne en helt ny og inkluderende superhelt for fremtiden!

Ungdom fra hele landet sendte inn faktastiske tegninger og beskrivelser av heltene sine. Det var meningen å kåre tre vinnere, men det måtte bli fem. 

I tillegg besluttet vi å vise 29 av bidragene som utstilling på vindusflatene langs galleriets yttevegger i Lindtruppbakken, som leder ned mot Drøbak sentrum. Dette har blitt et populært element i bybildet, med utendørs utstilling. Her skal heltene henge hele våren og sommeren 2022. 

De fem vinnertegningene blir også med på utstilling i Avistegnernes hus i Drøbak 12. mars — 24. april sammen med tegnere som Cha Sandmæl (Dragens øye), Kenneth Larsen (Bestis), Ida Neverdahl (JellyVamps), H. L. Phoenix (Arkin), Therese Eide (Intet nytt fra hjemmefronten), Ane Barstad Solvang (Sporty Ponni), Reidar Kjelsen (Otto Monster), Stian Tranung (Superheltskolen) og Hiwar Nheli (Mangaserien Rakkan).

Les mer om hele utstillingen her

Juryens begrunnelse

 • (Foto/Photo)
  1/1

Vi er unisont imponert over alle kreative, gjennomtenkte og flott utførte bidrag. Det tekniske nivået på tegningene var høyt, og beskrivelsene vitnet om interessante karakterer, kreative historier og originale krefter. Vi er positivt overrasket over variasjonen, representasjonen og mangfoldet, både i kjønn, hudfarge og flagg – til dels obskure flagg som det er imponerende at ungdommen har kjennskap til. Alle fortjener å se noen som ligner på seg selv som en superhelt, og flere av disse vil vi vite mer om og hadde gjerne sett i egne filmer og tegneserier! Da har man virkelig lykkes med sin superhelt!

 Å se hvordan dagens barn og ungdom tegner og uttrykker seg selv gir oss et enormt håp for fremtiden. Dette vitner om en ny og inkluderende generasjon som skal skrive historien videre, og i den historien skal alle få være med! Det var veldig vanskelig å skulle kåre vinnere blant så mange fine bidrag, og det var umulig å kun velge tre. Derfor har vi valgt 5 vinnere.

 I alt har Avistegnernes hus valgt ut 29 bidrag som skal pryde vindusflatene på galleriet langt Lindtruppbakken, som en utendørs utstilling våren 2022.

Cha Sandmæl, Kenneth Larsen og Linn Isabel Eielsen

 

VINNERE

MATSU - Mats Glans, 14 år, Oslo

RECYCLONE - Vilja Holter Fugelli, 13 år, Stavanger

PARAMHEALTH - Julie Dankertsen, 16 år, Askim

ANTARES - Emilina Folino-Gallo, 17 år, Skotbu

ZURI - Elliott Stranden Davidsen, 16 år, Rådal

MATSU

 • (Foto/Photo)

Matsu
Mats/Mathilde Glans fra Oslo har tegnet Matsu: "Hens superkraft er at når du møter eller bare tenker på Matsu, så tør du å være deg sjøl, akkurat som du er og føler deg. Matsu gjør deg modig til å bære og vise  dine sanne farger. Derfor har jeg latt meg inspirere av alle de forskjellige regnbue-flaggene, og fargene i dem vil du finne igjen i drakta til Matsu. Matsu er en bjelle-sau, hen går foran flokken og viser vei."

Juryen skriver:
Førsteinntrykket var rett og slett at Matsu var tegnet nydelig med en profesjonell strek. Hen ser myk og kosete ut og vi smeltet av superkraften; Matsu gjør deg modig til å være deg selv og vise dine sanne farger. Fint utført med ulike pride-flagg i kledselen. Vi liker at hen har farger fra mange forskjellige flagg, og absolutt elsker at hen er en bjellesau som går foran og viser vei for flokken. Altså en ledertype. Det var en morsom detalj som gav superhelten en gjennomtenkt helhet. Kreative krefter og kreativt design!

RECYCLONE

 • (Foto/Photo)

Recyclone
Vilja Holter Fugelli fra Stavanger er 13 år men blir 14 senere i år. Hun forklarer: "Superkraften hennes er egentlig resirkulering, med det støvsuger-lignende våpenet hennes suger hun opp alt søppel og danner det om til ren luft. I denne verdenen finnes det også søppel monstre, altså monstre laget av giftig avfall, og det er Recyclone sin jobb å kjempe mot dem. Ryggsekken hennes er der søppelet blir dannet om til luft, den kan også fly på grunn av jettmotorene som er festet på undersiden av den, den skyter ut regnbue flammer!

Juryen skriver:
Veldig kule krefter som passer godt inn i vår tid! Recyclone ble fort en favoritt. Her ser vi en interessant tegning som vekker interesse med sterke farger, en tøff karakter med en viktig superkraft for framtiden og jordkloden. Bra navn som tydeliggjør superkraften å resirkulere! Recyclone gjør det med regnbueflammer og stil. Pride-farger på ermene viser at Recyclone enten er på lhbt+-skalaen eller en god alliert :)

ANTARES

 • (Foto/Photo)

Antares
Emilina Folino-Gallo fra Skotbu beskriver sin helt Antares som "den ikke-binære superhelten som har evnen til å kontrollere tid og rom."

Juryen skriver: 
Slående tegning med kraft! Tøff karaterdesign med en nydelig balanse mellom maskuline og feminine former, noe som forsterkes gjennom bruk av farger inspirert av det ikkebinære flagget. Vi likte også godt at Antares var plassert i verdensrommet, noe som sier litt om karakterens styrke! Veldig fint å se en ikke-binær karakter med så brede skuldre og smale hofter, da veldig mange ikke-binære karakterer heller litt mer mot det motsatte.

PARAMHEALTH

 • (Foto/Photo)

Paramhealth 
Julie Dankertsen fra Askim sin helt "har healende veske fra armene som han bruker på å heale folk (han bruker også blader han lager selv som et plaster har tar veska på som holder lengere enn et vanlig plaster). Veska han lager fra armene funker med en gang det blir satt på et sår og andre skader.  

Juryen skriver:
Veldesignet superhelt der mange små detaljer bygger opp om superkraften; helbredende evner! Her er det lagt ned mye tid på både konsept og gjennomføring, og det vises. Vi ser merkur- og asklepiosstaver, symbol forbundet med helseorganisasjoner, repetert flere ganger. Det er også kors på sekken og en legefrakklignende kappe. I media har svarte menn ofte blitt stereotypisk fremstilt som farlige, og derfor er det veldig fint med en svart mannlig superhelt som har helbredende evner! Han har også på seg rosa og lyseblått, som mange ser på som feminine farger og dermed bryter Paramhealth med kjønnsnormer. I tillegg er lyseblå og rosa to av fargene i transflagget, er det et hint mon tro?

ZURI

 • (Foto/Photo)

Zuri
Elliott Stranden Davidsen kommer fra Rådal og superhelten Zuri har kraften til å kontrollere været.

Juryen skriver: 
Nydelig tegning! Fantastisk å se en kvinnelig superhelt som har litt fett på kroppen og som ikke gjemmer det! Vi har aldri sett en superhelt med strekkmerker før, men vil ha mer av det! Hun har det lesbiske flagget på brystet og er allikevel feminin, det liker vi fordi ofte blir den kvinnen med mørkest hud den mest maskuline i lesbiske forhold i fiksjonelle historier, og det er en stereotype som må bekjempes!

Prosjektet er støttet av

 • (Foto/Photo)
  1/1