Hopp til hovedinnhold
src="https://dms-cf-10.dimu.org/image/0136Jw7BF1jZ?dimension=1200x1200"/>

JULENISSENS POSTKONTOR I DRØBAK SIDEN 1990

Visste du at all post adressert til julenissen i Norge ender opp i Drøbak? Brev til Santa Claus, Babbo Natale, Hoteiosho, Papai Noel, Viejo Pascuero, Dun Che Lao Ren, Père Noël, Father Christmas, Weihnachtsmann eller Pai Natal med ønsker om alt fra materielle gaver til en bedre verden, økonomi eller familieliv – alle ender opp i Julenissens postkontor på torget i den lille byen.

Brevene kommer fra hele verden og alle aldre. Ønsker og tema forandrer seg fra år til år, og noen ber kun om et svar, kanskje som en bekreftelse på at Nissen finnes? I 2021 har det kommet spesielt mange brev fra Russland og Hong Kong. Mange av disse bringer ønsker om demokrati og menneskerettigheter. Dette er en helt ny trend i julebrevene, som også i økende grad er skrevet av voksne.

SLIK STARTET DET

I 1947 ble det første norske juletreet sendt til Trafalgar Square i London, som takk for Storbritannias hjelp under andre verdenskrig. BBC deklamerte begeistret at dette var beviset på at Julenissen kom fra Norge. Det var dit man måtte adressere alle brev til Nissen!

Slik kom de første brevene til Father Christmas og Santa Claus, Norway til Oslo. Ryktet spredde seg raskt og over årene kom stadig flere sendinger til Oslo Turistkontor i Rådhuset. Mot slutten av 80-tallet kom rundt 20.000 brev hvert år.

DRØBAK TAR OVER

I januar 1988 opprettet gründerne Eva og Willy Johansen Tregaardens julehus på torget i Drøbak. Mediene kastet seg over nyheten om det store flotte bygget fylt av julestemning hele året. Oslo Promotion, som hadde fått ansvar for juleposten, tok kontakt for å se om det var mulighet å dele på all posten som veltet inn. Det var det, og i 1989 kom det formannskapsvedtak fra Frogn kommune om at julenissen er født i Drøbak. Det var enighet om at Nissen burde få all posten sin i egen by.

Den 20. november 1990 ble Julenissens postkontor opprettet i Drøbak. Siden da har alle brev til Nissen blitt levert hit. Byen fikk Nisseskilt fra Statens Vegvesen og nissestempel fra Posten Norge. Det aller første julenissestempelet ble designet av Eva selv, og tatt i bruk julen 1990. Hun benyttet nissens erkenorske ridedyr i designen: julegrisen. Du kan fortsatt få julenissens stempel på posten din om du går til Julenissens postkontor i Tregaardens julehus.

DRØBAK PÅ VERDENSKARTET

Julen er internasjonal og Julenissen godtar alle religioner. Uten de store markedsføringskreftene brukt i øvrige julenissebyer i Finland, Sverige og Alaska, har postkontoret i Drøbak i alle år blitt driftet privat av ildsjeler. I samhandling med kommunen har de utviklet en helt unik juleby.

Dette har betydd en formidabel eksponering i utlandet, og gjennom hele året kommer tilreisende fra alle verdensdeler. Det skorter heller ikke på verdenspresse eller storfint besøk fra bl.a representanter fra Rockefeller Center i New York, Prinsesse Soamsavali fra Thailand og sikkerhetstjenesten til Barak Obama.

POSTEN LEVER VIDERE

MiA - Museene i Akershus overtok i 2019 over 2,5 tonn med julepost fra Frogn kommune. Håpet er å lage en arkivert og digitalisert samling av denne nasjonale skatten. Ønsker og tanker fra barn og voksne fra hele verden speiler en tid i stadig forandring og vil bare bli viktigere med årene. Ønsket er at denne julegaven skal bli internasjonal og tilgjengelig for alle. 

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1