Hopp til hovedinnhold

Hilde Thomsen // Dyrisk satire

Når man trenger noen som kan illustrere meninger, sinnsstemninger, diagnoser, rett eller urett, da trenger man en tegner som Hilde Thomsen. Det gjør man også om man vil ha litt mer oppmerksomhet rundt truede norske husdyr, som ullgris eller jærhøne. Bildene til Hilde trigger derfor ofte følelser - kanskje noen du ikke visste at du hadde?

Åpning lørdag 29. april kl 12.00 ved Katharine Cecilia Williams, Ph.d. psykologspesialist og sjefredaktør for Tidsskrift for norsk psykologforening.

 • Illustrativ tegning av et barn som blir målt, mens tanker og følelser strømmer ut av hodet og åpenbart er mye høyere enn barnets fysiske mål
  1/1
  Hilde Thomsen: Måling i skolen (fra Tidsskrift for norsk psykologforening)
 • Karikaturtegning av den typiske amerikanske plakaten for feminisme, der en dame i arbeidsoverall med et rutete skaut bundet rundt hodet flekser muskel under banneret "We can do it". I denne tegningen har damen amerikansk flagg som skaut, botox-store lepper og kirurgisk inngrep på kroppen.
  Hilde Thomsen: Amerikansk feminisme

Alt kan tegnes!

Hilde Thomsen er illustratør og avistegner med base i Stavanger. Hun har jobbet for en rekke publikasjoner og klienter, bl.a Cappelen Damm, VG Helg, Stavanger Aftenblad, Gatemagasinet Asfalt, Innovasjon Norge, KLIF, Hele Rogaland Leser, Total oil and gas, Aker Solutions, Arena Magazine, Shambhala Sun Magazine, Veolia, SuS og Frekk Forlag.

For tiden tegner hun fast for Dagens Næringsliv og Tidsskrift for norsk psykologforening, samt for kvinnegruppa Ottar. I tillegg er hun opptatt av truede norske husdyr. Dette resulterer i en spennende blanding av slagkraftig politikk, mørk psykologi og søte dyr.

 • Kunstner Hilde Thomsen holder opp sin originaltegning av motivet "Vaksinemotstandere" for å vise hvor stor tegningen er før den krympes ned til trykkeversjon. Motivet viser Kari Jaquesson og Charter Svein som går i tog mot munnbind foran Stortinget.
  Hilde lager sine satiretegninger som akvareller i stort format, så detaljene blir tydeligere.

Politikk og psykiatri

Tegnestilen kjennetegnes av farger og lekenhet, også der motiv eller tema kan være seriøse og mørke. Hun er også utdannet sosionom, noe som hjelper med å skildre ting man ikke kan ta bilde av, som psykiske lidelser eller tvangstanker, ned på papiret. 

Hun jobber først og fremst med akvarell på papir, og avfotograferer dette til trykk. I likhet med Hans Normann Dahl tegner Hilde sine avistegninger i stort format, så hun best kan få med mange detaljer, som da blir små og intrikate når tegningen krympes til publiseringsstørrelse.

 • Karikaturtegning som skal illustrere sykdommen endometriose. Vi ser en livmor i smerte.
  1/1
  Hilde Thomsen: Endometriose

Karikerte dyr

Hilde har en forkjærlighet for dyr, og da spesielt norske bevaringsverdige husdyr som kystgeit, norsk melkegeit, trønderkanin, villsau, smålensgås og jærhøne. Disse har utviklet seg til å passe inn i vårt landskap, og er ofte bedre på smak og har færre sykdommer og plager enn innførte raser. Dessverre blir de ofte utkonkurrert av økonomisk mer lønnsomme dyr. Tegningene blir derfor en type kampsak, der hun skildrer dyrene med humor og kjærlighet. «Det blir en slags karikatur av et rasetypisk dyr. Enkle tegninger. Men likevel synes jeg at disse dyra sier så veldig mye om oss. Og de har såå mye karakter!» sier Hilde.

 • Karikert tegning av et påskelam
  1/2
  Hilde Thomsen: Påskelam
 • Karikert tegning av en utrydningstruet norsk kystgeit
  2/2
  Hilde Thomsen: Kystgeit
 • Farverik tegning som illustrerer et barn som som sitter med leker som spyr ut skyer med forurensning.
  1/1
  Hilde Thomsen: Klimakrise