Hopp til hovedinnhold

Alejandra Aguilar Caballero// A Story

Alejandra Aguilar Caballero (Mexico City, 1989) er en meksikansk billedkunstner med base i Oslo. Hun har en kunstnerisk praksis som beveger seg fritt mellom tegning, tegneserie, grafikk, installasjon og kunstnerbøker. I utstillingen "A Story" følger vi en selvbiografisk tegneserieroman under arbeid. Fortellingen skildrer Alejandras hverdag og reflekterer over temaer som identitet, immigrasjon, arv, forholdet hennes til familie, natur, språk og personlig og kollektiv hukommelse.

Åpning lørdag 9. mars kl 12 ved Viviana Cárdenas, Alejandras kollega i tegneklubben Relámpago Drawing Club - velkommen!

  • 1/1

Tegneserieromanen A Story kretser rundt historier og karakterer fra Alejandras liv, som har blitt forvandlet til poetiske og symbolske elementer som vanligvis er til stede i konvensjonelle litterære strukturer. Hvert kapittel i romanen er dedikert til å utforske et enkelt element av det som til sammen bygger en historie: helten i historien; den åndelige veilederen; heltens medskyldige; historiens setting; heltens kamper og hindringer; heltens skjebne og fremtid, blant annet. Alle disse elementene er jobbet med fra et ikke-lineært perspektiv, som hopper fra tidligere til nåværende øyeblikk.

I utstillingen vises noen kapitler fra prosjektet langs veggen i gallerirommet, som en type «vandrebok». Opplevelsen av å lese blir forvandlet til en mer performativ aktivitet, der den besøkende ledes inn i historiens univers. Paneler fra tegneseriefortellingen kobles sammen på veggen og samhandler med hverandre på en leken måte ved å kombinere trykte elementer og veggtegninger.

Caballero liker å tenke på arbeidet sitt som et trygt sted å kunne leke med historiefortellings-formatet gjennom å utforske personlig og kollektiv hukommelse, identitet, uventede møter med naturen og historier fra hverdagen sin. Gjennom tegning etablerer hun dype forbindelser mellom hukommelse, symboler, myter, sosiale mønstre og atferd for å skape et personlig bildespråk: en utforskning av fortid og nåtid der konteksten er i stadig endring.

Arbeidet hennes er påvirket av en sterk drivkraft mot å redefinere fortellingene som utgjør virkeligheten vår. Hun skaper fiksjoner fulle av mystikk, håp og myndiggjøring. Fortellingene er så fantasifulle og utenomjordiske at de virker utenfor rekkevidde, men gjennom tegningenes materialitet blir de likevel til en intim og magisk tilstedeværelse.

  • 1/3
  • 2/3
  • 3/3
Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 1