<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

Hva hadde de under?

Ny utstilling på Asker museum fra 14. oktober 2018 til og med 8. mars 2019.

  • 1/4
  • 2/4
  • 3/4
  • 4/4

Hva hadde de under, - og hvorfor hadde de det  da?

Asker museum hadde egentlig ingen plan om å samle inn undertøy. Men magasinet fyltes allikevel opp. De kom hit, unge og gamle damer, som skulle rydde og flytte eller som hadde arvet. De ville gi oss de skjønneste broderte og kniplede og ja, rareste undertøysdeler. Vi kunne ikke la være. Vi takket ja mot at plaggene kunne forbli rekvisitter.

Ettersom haugen med undertøy vokste, vokste også ideen om å lage en utstilling - med undertøy!

Gled dere over våre formødres vakre håndarbeidene som vitner om liv, arbeid, skjønnhetssans, nøysomhet og flid. Dere må også undre dere, som vi gjør, for vi kan ikke gi alle svarene på

Hva? - Når? - Hvordan? – og hvorfor?

Skal undertøyet skjule eller fremheve? Forme, holde på plass, beskytte eller utfordre?

Hva er for eksempel en underbukse? Mamelukk, g-streng, panty, truse? Den bæres under noe, den har ben, eller i alle fall hull for bena, men er den åpen, kneppet eller sammensydd i skrittet? Hvorfor har vi den? For å holde varmen? Beskytte gangklærne? I anstendighetens navn? For å holde noe på plass? ... Og hva med strømpene…? Og hvorfor var det en tid uanstendig å bruke underbukse?

Vi har lest så øyet ble stort og vått: Kunst-, kvinne-, og kulturhistorikeren, etnologen og folkeopplyseren skriver forskjellige historier. Fokus varierer fra estetikk, etikk, helse og hygiene til kvinnekår og levekår generelt.

Er forklaringen på endringer i moter og praksis å finne i økonomi, teknologi, bluferdighet, frigjøring, forfengelighet, eller levemåte?

Velkommen!

Utstillingen er åpen hver tirsdag - fredag 11-15 og hver søndag 12-14.