<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

Strandsitterhuset på Konglungen

Strandsitterhuset på Konglungen har i 24 år alltid åpnet 1.mai. I 2021 er åpningen utsatt på ubestemt tid.

  • Strandsitterhuset på Konglungen til høyre. Boligen er idag en del av eiendommen til lokalhistoriker Ola Holst. Foto: Liv Bjelland (Foto/Photo)
    Strandsitterhuset på Konglungen til høyre. Boligen er idag en del av eiendommen til lokalhistoriker Ola Holst. Foto: Liv Bjelland

Strandsitterhuset på Konglungen er øyas eldste bygning og ble satt opp rundt 1820. Huset kom fra Oust i Bærum og ble flyttet hit da fraktemann Arne Jensen kjøpte øya. Huset ligger sentral plassert ved sundet mellom øya og fastlandet, Løkeneshalvøya og er et unikt hus i Asker. Det er ikke mange slike hus igjen i bygda. Opprinnelig hadde huset to rom. For hundre år siden ble det påbygd veranda og et par ekstra rom.

På den tiden eide vanligvis strandsitterne huset sitt, men ikke grunnen det stod på. Strandsittere var personer og hushold som bosatte seg ved sjøen og som livnærte seg av sjøen. Strandsitterhusene var ofte små og familiene store. Steder med mange strandsittere, utviklet seg ofte til å bli små handelsplasser, spesielt om stedet også ble tollsted. 

Idag er strandsitterhuset en del av Asker museum og åpent i sommersesongen ( til vanlig fra 1.mai-15-september) kl. 08-20. Lokalhistoriker Ola Holst holder foredrag om kysthistorien kl.13.00 hver søndag i denne perioden.

 

  • Inne i strandhuset på Konglungen. (Foto/Photo)
    1/1
    Inne i strandhuset på Konglungen.