<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

Utstilling: På sporet!

En tog - og bunadsreise

 • (Foto/Photo)
  1/1

«Thi det må erkjennes at liksom Jernbanen i seg selv er en Bærer av kultur til de fjernere Landsdele,….således må vi også vi ogsaa vente at Stasjonsbygningene ved disse Jernbaner i æstetisk Henseende kunne medføre en viss Indflytelse paa bygningene i disse fjerne Trakter.»

Antikvar Nicolai Nicolaysen om hvorledes jernbanen «bortjaget eller forstyrret» den tradisjonelle byggeskikk

Da jernbanen kom til Asker
I 2022 er det 150 år siden jernbanen mellom Oslo og Drammen ble åpnet for trafikk. En bane som banet veien for innflytting og industrialisering i Asker og Bærum, og som revolusjonerte person- og godstrafikken mellom de to byene. Men også selve banen, Drammenbanen, har gjennomgått store forandringer. De første stasjonene i Asker var Hvalstad og Asker. Heggedal kom i 1874.

Tusen takk til Norsk jernbanemuseum for stor hjelp til utstillingen. For lån av gjenstander, bilder og frakt av den flotte godsvognen som skal stå hos oss i utstillingsperioden. Stor takk også til Norsk Jernbaneklubb og Krøderbanen for utlån av godsvogn og legging av spor.

 • (Foto/Photo)
  1/1

Og så bunadsreise...

Da forslaget om jernbaneutstillingen ble lansert i en matpause på museet, kom umiddelbart ideen om at vi samtidig kunne ha en bunadsutstilling slik at utstillingen skulle være noe for enhver smak. Kombinasjonen av bunader og tog finner vi i markedsføringen av NSB, Norges Statsbaner, og NSB reisebyrå gjennom tidene. Utstillingsplakaten som du ser på forsiden av katalogen er hentet fra en reklameplakat for Bergensbanen med tog, fjell, en Hallingbunad og en Hardangerbunad.

Utstillingen viser en stor privat samling Hallingdrakter, samt Hulda Garborgs "Huldadrakt" som hun laget etter inspirasjon av Hallingdraktene. 


 • (Foto/Photo)
  1/1