<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

Asker museum + Open House Oslo 2020

Hver høst arrangeres Norges største arkitekturfestival, Open House Oslo, og i år slenger vi oss på! I løpet av helgen 19. - 20. september vil 20 av boligene fra arkitekturutstillingen vår stå åpne for publikum. Bli med og få et innblikk inn i noen av Askers mest unike hjem. Velkommen inn!

Her er noen smakebiter på hva som venter dere i september:

Eneboligen Villa Lystrup ble tegnet på begynnelsen av 1960-tallet av arkitektkontoret Lund & Slaatto for kunstneren Sigmund Lystrup. Dagens eiere har bare foretatt noen små, respektfulle endringer. Huset er fint tilpasset det småkuperte landskapet og den opprinnelige, store eplehagen er så og si intakt. Bygningen består av tre hovedvolumer som er satt sammen til et velproporsjonert hele, det samme grepet som arkitektfirmaet også gjorde i Asker rådhus. Alle husets rom er utformet til den funksjonen rommet skal tjene. Bærende konstruksjoner eksponeres fritt i interiøret og det vises tydelig hvordan huset er konstruert. Vinduene er plassert slik at man oppnår en optimal effekt mellom ute og inne.

Teglen, Spikkestad kirke- og kultursenter, ble tegnet av arkitekt Einar Dahle og Hille Melbye Arkitekter. Kirken stod ferdig i mai 2018, og fikk tildelt Betongprisen i 2019. Teglen er et flerbrukshus der et relativt beskjedent kirkeskip og et «livssynsåpent» seremonirom kan slås sammen til et monumentalt kirkerom for de store anledningene. Huset består av en betongkonstruksjon med en «svevende» teglfasade. Innvendig er det eksponert betong som best kommer til syne i den høye alterveggen som får lys fra 27 små lysåpninger i den motstående skrå betongveggen. Kirkens betongskall kombinert med teglkledningen gir huset dets karakteristiske form. Teglen er nominert til Brick Award 2020. En representant for arkitektene vil være tilstede.

Eneboligen i Broveien 19, tegnet av Lund Hagem, ligger på en fantastisk beliggende strandtomt på Nesøya på 6 mål. Målet var å skape et vakkert og praktisk hjem ved sjøen for voksne og barn. Eierne ønsket et stilrent kvalitetshus bygget med gode norske materialer. De ønsket et hus som spilte på lag med omgivelsene; med sjøen og den frodige vegetasjonen. Eierne er opptatt av arkitektur og hadde god erfaring med Lund Hagem arkitekter fra tidligere. Svein Lund fikk frie tøyler til å tenke nytt og prosjektet ble gjennomført i tett samarbeid med eierne.

Om Open House

Arkitekturfestivalen Open House ble grunnlagt i London 1992 av BBC-journalisten Victoria Thornton. Hennes ambisjon var å bryte ned barrierene mellom arkitektbransjen og resten av byens innbyggere. Thornton var lei av at arkitekter ikke klarte å forklare hva de jobber med og inviterte derfor Londons innbyggere til å komme inn og få nærkontakt med arkitektoniske mesterverk. Formålet med Open House er å lage en arena der borgerne kan dele sine arkitekturopplevelser med hverandre og hjelpe hverandre å forstå arkitektur og stedsforming.

I dag er det 45 medlemsbyer i Open House Worldwide Family. Sammen med London, New York, Dublin, Tel Aviv, Jerusalem, Helsinki, Melbourne, Barcelona, Brisbane, Slovenia, Chicago, Roma, Lisboa, Perth, Thessaloniki, Limerick, Gdynia, Buenos Aires, Wien, Athen, Monterrey, Cork, Vilnius, Praha, Madrid, Belfast, Porto, Lagos, Milano, Zurich, Stockholm, San Diego, Torino, Bilbao, Gdansk, Atlanta, Mexico City, Basel, Rosario, Macau, Brno, Tallin og Valencia forplikter Oslo seg til å formidle arkitektoniske opplevelser og forståelse for samfunnsverdien av arkitektonisk kvalitet og design.

Open House Oslo ble stiftet 2014, og arrangeres for sjette gang i september 2020. Open House Oslo har som formål å vise fram arkitektoniske mesterverk i Oslo og Akershus for innbyggerne. Målet er å gi alle muligheten til å oppleve arkitektur; det være seg bygninger, interiører, hager, parker og uterom.

Praktisk info

  • Et bilag med oversikt over alle husene, inkludert åpningstider og adresse, kommer i Budstikka og Aftenposten ca. en uke før festivalen. ​