Hopp til hovedinnhold

Asker Museums oppskrifter

Her på Asker Museum serverer vi mat og kaker inspirert av kunstnerne som bodde her. Vi har både Huldasodd og Otto's kaffekake. På denne siden her finner du oppskrifter på våre lokale matretter, så du selv kan prøve deg frem hjemme.

  • 1/1
    Hulda Garborg og Tilla Valstad var begge glade i å lage mat - og gode venninner.

Huldasodd

Denne grynsodden er basert på Hulda sin oppskrift og er et varmt, godt og smakelig middagsalternativ til en litt kald høstdag. Denne oppskriften er til ca. 20 personer.

Ingredienser

10 liter kraft
2 kg kålrot
2 kg gulrot
2 kg purre (6 purre)
2 kg sellerirot (2 store sellerirot)
2 kg kjøtt (røkt svinenakke eller tilsvarende)
500 gram byggryn
Salt og pepper

Fremgangsmåte 

1. Legg brygggrynet i bløt en natt i forveien. ​​2. Lag kraft av det saltede kjøttet. Kok opp og skum av det saltede kjøttet. La det stå og trekke i minst to timer. ​3. Hakk alle grønnsakene i små tærninger. Ha tærningene oppi kraften og tilsett nok med vann. La grønnsakene koke opp. 
4. Tilsett kjøttbitene. 
5. Tilsett salt og pepper. Sørg for å smake til sodden så den er nok krydret. 
6. La sodden koke til den får en litt tykk og myk konsistens. Server med flatbrød. 

Oppskrift til 60 personer: 

Ingredienser 

1/5 kilo hele bygggryn 
4 kilo gulrøtter 
4 stk kålholder 
4 stk kålrabi 
12 stk purre 
Persillerot 
Røkt svinekam/ saltet kjøtt til kraft og evt. biter 
Persille 

Labråtenkake slik Hulda Garborg bakte den

Denne oppskriften er hentet fra Hulda Garborgs bok "Heimestell" og gir en saftig og myk Labråtenkake. 

Ingredienser

2 egg
2 dl melk
2 ss smeltet smør
200 gram sukker
160 gram rosiner
100 gram sukat
300 gram mel
1/2 ts kardemomme
5 ts bakepulver

Fremgangsmåte

1. Bland kardemomme og bakepulver i melet.
2. Visp egg og sukker og ha så det andre i.
3. Smør formen godt. Kaken skal stekes på 180 grader i 30-40 min.
Hvis rosinene bløtlegges en halvtime før bruk, blir kaken saftigere. Dobbel mengde smør anbefales også – nam! 

Tips! Lager du kaken i små brødformer istedet, kan du fryse ned de du ikke skal bruke med en gang, og ta de frem ved behov. 

  • 1/1
    Labråtenkake med sukat og rosiner.

Tilla Valstads oppskrifter

Tilla Valstad tilbrakte mye tid på kjøkkenet sammen med Gunhild og var glad i å lage både mat og bakster. I 1927 prøvde Tilla også ut det nye Freia Bakepulver, og de oppskriftene finner du her.

  • 1/1
    Tilla og Gunhild gjorde mye sammen. De både bakte, vevde og var i hagen sammen.

Ottos kaffekake

Otto sin kaffekake er en god kake om du skal ha kaffeslabberas og smaker ifølge Tilla Valstad aller best etter 8-14 dager. Oppskriften er det Tilla selv som har utviklet. 

Ingredienser 

100 gram margarin 
100 gram sukker 
100 gram appelsinsyltetøy 
100 gram korinter, hjemmelaget sukat 
100 gram små rosiner 
2 egg 
1 dram konjakk eller norsk vin 
200 gram mel 
2.5 teskje bakepulver 

Fregangsmåte

1. Rør margarinen (myknet i vannbad) hvit sammen med sukkeret. 
2. Slå eggene for seg og ha dem oppi. 
3. Tilsett det øvrige. Melet has oppi til slutt. 
4. Slå kakedeigen over i en avlang, smurt form. 
5. Varm ovnen på ca. 180 dager. 

Otto's atlier suppe

Denne oppskriften er beregnet til ca. 12 personer, og også utviklet av Tilla selv. Perfekt for et hyggelig middagssbesøk en kjølig høstkveld. 

Ingredienser 

Ca. 2 kilo kjøtt (okse, elg, rådyr, svin..) i biter  
1 kilo gulrøtter 
1 stor selleri 
3 purrer 
1 lite kålhode (evt. et halvt) 
1 kålrot 
3 persillerøtter 

Fremgangsmåte 

1. Skjær kjøttet i biter og legg i en langpanne med rikelig med salt, pepper og meierismør. Stek i ovnen på ca. 225 grader i ca. 30 minutter. 
2. Skjær og snitt grønnsakene. 
3. Legg grønnsakene i en stor kjele. 
4. Ha i kjøttet med kraft fra pannen. 
5. Fyll vann til det nesten dekker retten. 
6. Kok opp suppa og la den småkoke til alt er mørt. Ca. 1-2 timer. 

Valdrisser

Ingrendienser
2 egg
250 gram sukker 
250 gram margarin 
½ tekopp fløte
180 gram potetesmel
200 gram hvetemel
1 ½ teskje Freia Bakepulver
50 gram mandler, hakket
Litt hjemmelaget sukat eller reven citron eller kardemomme. Disse siste smakstoffer kan også unnværes.

Fremgangsmåte
Både plomme og hvitte røres sammen med sukkeret, tilsettes den smeltede margarin og fløten. Deretter irøres bakepulveret blandet i melet. Settes med teskje på smurte plater, men smaker best når de fylles i små, smurte blikkformer. Stekes lyse brune.

Hovmesterens kringle

Ingredienser
750 gram hvetemel
250 gram margarin
125 gram sukker
3 egg
Knapt ¾ liter melk
2 ½ teskje Freia Bakepulver
Kardemomme
Rosiner
Sukat

Fremgangsmåte
Margarin og sukker røres, derpå eggene, kardemommen og melken, så melet rosinene og sukat. Til sist bakepulveret blandet med litt av melet. Deigen legges nå på den melbestrødde bakstefjøl, dannes til en pølse, som deretter legges over på den strødde plate, formet til en kringle. Smøres med egg og strøes med skårne mandler og sukker. Stekes i 25 minutter i varm ovn.

Jeg prøvde Freia Bakepulver påå sæteren sommeren 1927 – den raaeste og mest regnfulle fjellophold vi har hatt. Freia lot sig ikke anfekte av regn og væte, men holdt sig like godt, og kakene hevet sig og artet sig like fint den siste dag som den første

Tilla Valstad om Freia Bakepulver

Bedstemors sirupssnipper

Ingredienser
350 gram sirup
350 gram sukker
350 gram margarin
350 gram fløte eller melk (½ melk)
1 liten teskje pepper
Nellik
Ingefær
Kanel
1 kilo hvetemel
2 teskjeer Freia Bakepulver

Fremgangsmåte
Sirup, sukker, margarin, fløtemelk og krydderier får et oppkok, og irøres 750 gram av melet til en fast deig. Halvparten av melet til overs røres sammen med bakepulveret og arbeides inn i den fulkomne, kalde deig. Den siste part av melet brukes til utkjevling. Kjevles tynne, settes på smurt plate – med en halv mandel om ønskes – og stekes pent brune. Denne porsjon er meget stor, og kakene holder seg godt i månedsvis, og smaker fortreffelig til ettermiddagskaffen.

Falske makroner

Ingredienser
2 egg
180 gram sukker
180 gram margarin
2-3 spiseskjeer fløte
1 ½ teskje Freia Bakepulver

Fremgangsmøte

Margarinen og sukkeret røres hvitt. Eggene slåes hele i og irøres. Deretter fløten og melet, hvor i bakepulveret er blandet. Overdrysses med grovt sukker og stekes med brune kanter, men lyse i midten, i middels varm ovn.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1