<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

Høstfloks 'Rijnstroom'

Høstfloksen 'Rijnstroom' er opprinnelig fra USA og kalles også klasefloks. Les mer om den her.

 • Foto: Jon Grundseth (Foto/Photo)
  1/1
  Foto: Jon Grundseth

Botanisk navn: Phlox paniculata ‘Rijnstroom.’

Andre norske navn:

 • Klasefloks. Kilde: Miljonare.no
 • Flammeblomst, vinterfloks. Kilde: en gammel katalog fra Heimhug Staudegartneri, Hvalstad, Asker (se note 1). 

Plassering: I bjørnebedet. 

Beskrivelse: Høstfloks kommer opprinnelig fra Nord-Amerika, og kom til Norge på slutten av 1700-tallet. Den er en hardfør og lettstelt staude, med opprett vekst, og høyde 70-80 cm. Stive, litt tykke stengler med parvis motsatte, lansettformede, 5-13 cm, lange blader. De rosa blomstene har fem kronblader, er 2-3 cm brede, og sitter flere sammen i litt spredte klaser i toppen. Dufter godt. 

Formeres: Deling av planten vår eller høst. Modne toppskudd uten blomster tas i juni. Rotstiklinger kan tas om våren. 

Blomstringstid:Juli - september. 

Skjøtsel: Høstfloks har grunt rotsystem, røttene liker jevn fuktighet. Den trives best i næringsrik jord i sol/lett skygge. Liker å stå luftig og ikke for tett! Planten er utsatt for å få meldugg utpå sommeren, spesielt i tørre somre. Så vann godt ved langvarig tørke. Nyere kultivarer er mer motstandsdyktige. Bør deles og plantes om med ny kompost med noen års mellomrom. Gjøres om våren eller høsten. Oppbinding ved behov. Klipp hele planten ned til ca. 5-10 cm over bakken når den er avblomstret.

Bruksområde: 

 • Pryd: til rabatt, og solitærplante. Til snitt. 

Historikk: Plantet av Ulf Benterud i 2012. 

 • Foto: Jon Grundseth (Foto/Photo)
  1/3
  Foto: Jon Grundseth
 • Foto: Jon Grundseth (Foto/Photo)
  2/3
  Foto: Jon Grundseth
 • Foto: AGC (Foto/Photo)
  3/3
  Foto: AGC

Note 1:Kultivaren 'Rijnstroom" er omtalt i en katalog trolig fra 1920-30-årene. Høstfloks - den gang kalt flammeblomst/vinterfloks - var en svært populær plante, og Johan Lassen-Urdahl hadde 60 ulike sorter for salg! Og prisen: 0,60 kr per stk. Denne store gartneribedriften var i drift fra 1914 til 1954, og mange av museets planter kom herfra.