<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

Gullstjerne

Gullstjerne skaper et gult hav i hagen vår om våren. Les mer om planten her.

  • Foto: Randi Malm (Foto/Photo)
    1/1
    Foto: Randi Malm

Botanisk navn:Gagea lutea

Plassering:Fritt i plen og noe i bed. Også langs hasselbuskene ved den gamle gravstenen i Barokkhagen. 

Beskrivelse:Gullstjerne er en flerårig løkplante som er viltvoksende i Mellom-Europa. Den vokser vilt også mange steder i Norge, er vanligst på Østlandet, i Trøndelag og opp mot Tromsø- Ses ofte i parklandskap, eng og åpen, fuktig løvskog hvor den kan danne store tepper. Sprer seg med sideløk og frø. Høyde 10-20 cm. Frøene har et oljeaktig vedheng (elaiosom) som maur tar med seg og spiser, og derved bidrar til spredning. 

Fra løken kommer det opp en stilk, og en (eller 2) lansettformede blågrønne blader. Bladet har tydelig midtnerve og er renneformet ved basis og en sammenvokst kantspiss. 10-15 cm opp på stilken sitter 1-2 små, litt hårete, lansettformede støtteblader, hvorfra det utgår en skjerm med 2-7 blomster på korte stilker. Hver blomst har 6 smale, gule kronblad i stjerneform med en gulgrønn stripe på undersiden. Gule støvbærere og grønt arr. Hele planten visner ned etter frøsetting. 
Regnes som giftig. 

Blomstringstid: April - mai 

Skjøtsel:Klarer seg fint i vanlig hagejord. Trives ekstra godt i lett, moldrik og litt fuktig jord. 

Bruksområde: 

  • Pryd: I plen, skogbunn under busk og tre, og eng.
  • Insektsplante: Bier. Tips: Se moseplassen.no, hagelivet med Anne Holter-Hovind, for skjønne bilder av bier som inntar frokosten hos gullstjernen. 

Historikk: Trolig fra Tillas tid.