Hopp til hovedinnhold

Fredløs - krypfredløs

  • Foto: Jon Grundseth

Botanisk navn: Lysimachia nummularia

Plassering: Langs og nedover muren ved atriet i Edens hages nordre bed, og langs steinkanter og ute på plenen ved atriet. 

Beskrivelse: Fagerfredløsen stammer opprinnelig fra Mellom- og Sør-Europa og Kaukasus, og er en innført, gammel prydplante som har naturalisert seg i Sør-Norge. Den er en veldig hardfør, kraftigvoksende, krypende staude på 5-10 cm. En til to intenst gule skålformede blomster, med 5 kronblad, sitter på korte stilker fra bladhjørnene. Små ovale/runde blader, 2 cm i diameter, sitter parvis motsatt på 30-40 cm lange ranker som er rikt forgrenet og slår lett rot i åpen jord så det kan dannes store tette matter. Sprer seg lett i gressplen. Formeres ved deling vår eller høst.

Blomstringstid: juni - august. 

Skjøtsel: Nøysom, men trives best i fuktig, veldrenert, vanlig havejord – i halvskygge/skygge. Må fjerne planter som vokser i bedene og avgrense plantene som får vokse over kanten av bedet.

Bruksområde: 

  • Pryd: Bunndekke, på mur, fjellhage, skråninger, i ampler, balkongkasser.​
  • Medisin: Tidligere brukt til å lege sår, svulster og magesyke. Kjent som universalmiddelet ‘hundre sykdommer’. Inneholder garvesyre. Ikke mye brukt i dag.

Historikk: Trolig fra Tillas tid. 

  • 1/1
    Foto: Jon Grundseth