<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

Bispelue - Storbispelue

Hardfør skjønn man helst skal "se opp til": nedenifra ser du fasinerende edderkopplignende blomster!

 • Foto: Randi Malm (Foto/Photo)
  1/1
  Foto: Randi Malm

Botanisk navn: Epimedium grandiflorum

Plassering: 

 • Ved platået sør for Pariserbuen: på hver side av grusgangen ned til Nøkken. 
 • I øvre ulvebed, mot øst. 

Beskrivelse:Storbispelue er en japansk og koreansk art, og er en vintergrønn hardfør staude med krypende jordstengel. Høyde 20-30 cm. Edderkopplignende blomster kommer før de nye bladene, og de er karminrosa med hvit spore (en spesiell utposning av beger- eller kronblad med nektar). Blomstene er ca. 2 cm brede, og sitter sammen i luftige, løse klaser på stive, tynne og rosa stilker over bladverket. Etterhvert blir de mer gjemt av bladene. Dufter svakt av honning. Bladene er avlangt hjerteformede med spiss tannet kant. Risper lett mot huden. De er trekoblet og har bronsefarge når de kommer om våren for senere å gå over i lysere og mørkere grønt. I handelen finnes også blomster i hvitt, gult, hvitrosa, lillarosa, oransje og rødlige sjatteringer.  

Blomstringstid: Mai - juni.

Skjøtsel:Liker å stå på samme sted i årevis. Trives i sol og halvskygge. Man kan eventuelt klippe ned de gamle bladene på vårparten for å få frem årets blomster enda bedre. Gi kompost hver høst. 

Bruksområde: 

 • Pryd: Bunndekke i bed og under busker og trær. Kantplante til høye rabatter, øverst i skråninger og til stenbed. Surjordsbed. 

Historikk: Trolig fra Tillas tid. 

 • Foto: AGC (Foto/Photo)
  1/2
  Foto: AGC
 • Foto: Randi Malm (Foto/Photo)
  2/2
  Foto: Randi Malm