Kjære gode leser!
Museumskavalkaden for 2022 som ble presentert på museets julefest for ansatte, museumsvenner og andre støttespillere.
ASKER MUSEUM PÅ SPORET!
synes jeg er en passende overskrift på årets museumskavalkade.
«Det er forsinkelsene, bråstoppene og avsporingene som beriker livet»,
sier en gammel reklame for NSB.
Asker uten jernbanen, Drammenbanen, ville fortonet seg svært annerledes. Jernbanen kom allerede i 1872. Den første turist attraksjonen i Asker må ha vært den eventyrlige Hvalstadviadukten, trebroen som raget 25 meter over bakken og som var 176 meter lang og hvor det til og med gikk damplokomotiv.
I en artikkel i Norsk Jernbaneklubbs tidsskrift fra september i år kan vi lese: «I oktober fyller Drammenbanen 150 år, noe som i andre land ville blitt feiret med brask og bram. Men ikke i Norge, (…) for her i landet bryr man seg lite om jernbanejubileer. (..) Bare et «lite» museum på Hvalstad har laget en markering etter tips fra en dame som kjente lederen der. Ære være dem for det. Gå og se, dere som er interessert.»
Tog er spennende! Men også bunader! Vi har så mye vi har lyst til å lage utstillinger om. Da tog-utstillingen ble nevnt i en pause, kom resolutt fra Randi Horgen og Anne Sofie Breistein: Å kan vi ikke gjøre noe mer? Lage en bunadsutstilling? Filosofien til Asker museum er å ha noe for både damer, menn og barn så da måtte det bli «En tog- og bunadsreise» for jubileumsutstillingen for Drammenbanen. Det morsomme var å oppdage at NSB gjennom sin markedsføring ofte har brukt nasjonaldrakter, og Norsk Jernbanemuseum som har støttet utstillingen med kr. 50 000,-, responderte med at denne koblingen, tog og bunad, var helt topp!
Vi utarbeidet et program til utstillingen som vi kalte torsdagstema. Så vellykket var det, at det har vi tenkt å fortsette med. Temaene har blant annet vært bokbad med presentasjon av husflidsbøker og felespill ved Knut Buen, og om Bringekluter.
- 1/4
- 2/4
- 3/4
- 4/4
Andre utstillinger vi har laget i år er godsvognutstillingen, og i tilknytning til Kristofer Uppdal seminaret viste vi en fotoutstilling inspirert av Uppdals forfatterskap.
Hagen
Utallige er de mange positive tilbakemeldingene på det vakre og fantasifulle uteanlegget. «Dette skulle Gunhild Bakke ha opplevd». «Hvor mange gartnere har dere her»?
En stor, stor takk til gartner Anne Grete Christophersen og vaktmester Arvid Veisdal for enestående arbeidsinnsats, kjærlighet og engasjement for hagene. Vennelaget ved Aimée Staude har etablert en egen hagegruppe. Ja, hagene trenger virkelig mye omtanke og mange hender!
- 1/4
- 2/4
- 3/4
- 4/4
Frivillige! Gode samarbeidspartnere!
2022 er frivillighetens år! Jeg tror ikke det var grunnen til at Anne Sofie Breistein stilte seg til disposisjon i hele to uker for å hjelpe til med å sette opp utstillingen «På Sporet!» sammen med Ulf Benterud. Men å registrere timer det er nytt. Flere av dere har lagt ned flere hunder timer. Anne Sofie arbeidet for eksempel 200 timer fra januar til mai!
Det er mange som gjør en innsats for museets ve og vel. -Isfestivalen, -Barnas museumsdag, -Sagdagen og Høsttakkefesten – uten at dere entusiaster stiller opp ville vi ikke kunnet gjennomføre disse innholdsrike og vellykkede arrangementene. Bare husk på å si ja igjen når Gitte spør om dere vil delta.
Det er så positivt å registrere at våre store arrangement gjenspeiler den mangfoldige befolkningen vi har i Asker. På høsttakkefesten var rundt 500 av 2000 gjester ikke etnisk norske. Prosjektet vårt Østersjøen forener, kulturutveksling mellom Baltikum og Norge, bidrar også til dette. Vi har så mye å lære av hverandre. På seminaret «Østersjøen forener» var tema byggeskikk med fokus på likheter, matretter med fermentert mat som også var i norsk kosthold og drakttradisjoner.
Uten deres innsats ville vi heller ikke klart hvert år å gjennomføre Kalkdagene for ungdom og Arbeid- og lek i bygda-dagene for barna i Asker.
- 1/4
- 2/4
- 3/4
- 4/4
Haugtussa
Det har vært hele tre forskjellige Haugtussa forestillinger på museet. De tre Haugtussa-tolkninger er svært forskjellige; men alle med strålende mottakelser!
Under Kulturnatt Asker var det Haugtussa med Ola B. Johannessen, Karen Rosenberg Olsen, Thormod Rønning Kvam med Edvard Grieg musikk. Fint med et bredt samarbeid om kultur i Asker.
Den andre var Haugtussa i musikalsk drakt av og med Øyonn Groven Myhren.
Den tredje Haugtussa for ungdom ved Anne Løtveit.
Garborg sier om livet på Labråten, hvor det norske teatrets vugge er, hvor folkedansen og bunadene fikk sin renessanse:
«AT eg enno hev ein heim vart ikkje rett Liv for meg att, fyrr eg kom heilt burt i fraa Jæren. – Og det er berre innanfor Gjerdi her på Labråten at eg kjenner meg heime». Ja, og hvordan gjøre vi Labråten aktuelt i dag.? Noe vi gjør er å - la ungdom få oppleve Garborgs gripende diktsykulus om synske Haugtussa, se Labråten-hjemmet, høre litt om fritenkeren og odelsgutten Arne G. og danse. -La de små barna oppleve dukketeater i stuen og - la teaterskoleelver i Asker ha skuespill om Hulda og Arne på Labråten.
Museumsbutikken!
Gitte sørger for stadig flere profilprodukter i museumsbutikken vår og butikken går bedre og bedre. Men Gitte det er vel og bra! Men du sørger også for at både gjestene våre og alle vi andre trives; det går som en rød tråd i alt du gjør – og kapasiteten din er stor!
Siste profilprodukt er: Museumsvotten! Med motiv fra smijernsportene og vaflene. Museumsvotten er et resultat av kreativt samarbeid mellom to frivillige Bente Tilset og Anne Sofie, museets Gitte og Rauma Garn.
- 1/2
- 2/2
Pensjonister, praksisplasser, vikariat mm.
Randi Horgen og Randi G. Malm jobber stadig, men er utrolig nok pensjonister. Randi H. ville ikke feires, så hun tok regien på sommerens tur for de faste på museet. Først en guidet tur, med Randi som guide, i Nordens Pompei, ruinene i gamle byen i Oslo og så i Bjørvika, Nordens framtidsby?. Og ikke nok med det, hun inviterte også til fest hjemme hos seg.
Snekkeren vår, Magne Nesheim, klarte vi dessverre ikke å tilby 100 % stilling. Han har fått full stilling i en god, liten snekkerbedrift i Asker. Vi har dette året vært beriket med å ha Eirin Utengen i praksis, samt to studenter i praksis i tre måneder, Kaja Ladstein og Ellen Johanne Melby. Mari Jonstad Leirhaug som begynte i praksis, er vi så heldige å få med fast i arbeidsstokken.
Katarina Mögenburg begynte i et vikariat som konservator i slutten av september. Hun bidrar til produktive dager og vi gleder oss til fortsettelsen!
- 1/4
- 2/4
- 3/4
- 4/4
Utvikling. Nye prosjekt under arbeid.
-Bokprosjekt under arbeid: Forslag til tittel er: Et skjønt stykke av verden. Tilla og Otto Valstads hage og hus på Asker museum. Fra småbruk til kunstnerhjem. Randi H. er redaktør og Randi GM er billedredaktør.
-Et annet pågående prosjekt er registrering av arkivet etter fotograf Ohnstad – med Henning Sæther og Randi GM i førersete.
-Konglungen. Med Ola Holst sin bortgang eier Asker kommune stedet og Asker museum disponerer det. Strandsitterhuset har vært åpent hver dag i hele sommer takket være god hjelp fra naboer på Konglungen. Boksamlingen er ferdig gjennomgått av Jan Erik Røed, Jon Christoffersen og Asker bibliotek. Nå skal stedet det knyttes til offentlig kloakk og det vil bli innredet en leilighet i annen etasje.
-Mor-ro. Hytta ble flyttet fra Nedre Vakås til museet natt til 6. desember. Det var spennende; og takket være ekstraordinær innsats fra Wilhelm Kleivi og Arvid gikk det bra. Mor-ro hytta er plassert i `skratteskogen` i museumshagen og vil være en videreutvikling av bokhagen med amfiet, samt sikre et kulturminne knyttet til jødenes historie under 2. verdenskrig.
Pop-up utstilling med Vebjørn Sand kommer i januar2023.
19. mars åpner vi skulpturutstillingen «Fra gips til gjenbruk» med Jo Visdal, Anne Grimdalen, Pernille Rosfjord og Pippip Ferner.
Lørdag 11. mars er Isfestivalen, Museumsdagen blir 4. juni og Sagdagen 11. juni.
- 1/4
- 2/4
- 3/4
- 4/4
Besøk
Hittil i år har museet hatt vel 29 000 registrerte besøkende. Vi har en omsetning på kr. 1,2 million og det er kr. 400 000,- over budsjett!
«Den siste viking» i Kunstnerdalen
Forfatter Johan Bojer. Jubilerer i år. 150 år. Det var her i kunstnerdalen i Asker han fant sitt lengstvarende hjem. Vi har hatt et flott foredrag av Anne Joronn Sætre, barnebarnet hans. Hun fortalte blant annet at Bojer som ung var med på Lofotfiske. I 1921 fikk Bojer sitt gjennombrudd med Den siste viking, skildringen om det beinharde fiskerlivet. Boken ble lest over hele Europa og i Amerika. Der la han det store gullegget og fikk signert en virkelig klassiker. I Vollen er det en Nordlandsbåt, en fembøring, som den Bojer skriver om i Den siste viking. Vi har huset hans her, Plassen og han drev teatergruppe i Asker – drømmen er å gjøre noe mer ut av Bojer og Asker.
Avslutningsvis, fyndordet som lever etter Bojer:
«Den som spiser, drikker og røker lite og danser meget, særlig med vakre kvinner, han har utsikt til å leve meget lenge».
Tusen takk!
Asker museum i desember 2022
Fredrikke
- 1/1