<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

Kurs: Høvelmaking – Tilvirkning av skrubbhøvel

Obs! Kurset er fulltegnet

 • (Foto/Photo)
  1/1
  Foto: Edvard Undall

Kurset er fulltegnet, og vi tar derfor ikke imot flere påmeldinger.

Høvler av ulikt slag har gjennom flere hundre år hatt en selvfølgelig plass i verktøykassa til en bygningssnekker. Tidligere ble vinduer, dører, panel, golvbord, himling og listverk forma med håndverktøy fra ukanta bord. Trolig gikk mer enn halvparten av medgått tid på et bygg med til dette, og størsteparten av denne tida hadde snekkeren en høvel i hendene. I tillegg til høvler beregna på flane flater finnes det derfor også et stort mangfold av ulike spesialhøvler.

Få av dagens håndverkere  har erfaring med slikt arbeid, og tenker helst at en gammeldags trehøvel er et djevelens instrument som heller steller til ugagn enn å gjøre noe slags nytte for seg. Dette kurset er tenkt å bøte på dette. 

Gjennom å lage en ny skrubbhøvel fra grunnen av skal vi gjøre oss kjent med hva som gjør en høvel god å arbeide med. En trehøvel er tilsynelatande ganske enkel, men det er mange små detaljer som må stemme før vi kan utnytte potensialet som ligger i denne teknologien optimalt. Vi skal også lære oppsetting av høvelstålet.

Kurset er en kombinasjon av praktisk arbeid og forelesning/demonstrasjon.

Bilder fra tidligere kurs:

Foto: Edvard Undall / MiA

 • (Foto/Photo)
  1/5
  (Bilde 1 av 5)
 • (Foto/Photo)
  2/5
  (Bilde 2 av 5)
 • (Foto/Photo)
  3/5
  (Bilde 3 av 5)
 • (Foto/Photo)
  4/5
  (Bilde 4 av 5)
 • (Foto/Photo)
  5/5
  (Bilde 5 av 5)