Hopp til hovedinnhold

Kinnestad

Et innblikk i herskapeligheten

  • 1/1
    Foto: Eirik Kristoffersen

Kinnestad er midtpunktet vårt. Denne bygningen ble opprinnelig oppført i 1780-årene på Mellom Kinnestad i Setskog. Bygget fikk flere utvidelser utover 1800-tallet. Bygget er laftet, men på 1850-tallet fikk den utvendig panelkledning og inngangsparti i empire-stil.

Det er på grunn av denne storgården bygdetunet ble et museum for hele området som i dag er Aurskog-Høland kommune, ikke bare for Søndre Høland. I 1961 ble det bestemt at inventaret, og etter hvert bygget, skulle inngå i et museum. Bygdetunet på Hemnes ble ansett som det mest passende stedet og for å finansiere flyttingen, ble bygdetunet gjort til et interkommunalt museum for det som da var Aurskog, samt Nordre- og Søndre Høland kommune.

Bygget sto ferdig til åpning på tunet 17. mai 1964. Det var i flytteprosessen bygget fikk den rominndelingen det har nå. Før flyttingen var kjøkkenet mindre, med et kammers innenfor. Enda tidligere lå nok kjøkkenet i midtdelen, som i dag er spisestue.

Til bygdetunets 50-årsjubileum ble storstuen i Kinnestadbygningen restaurert og tilbakeført til slik vi mener rommet tok seg ut omkring år 1900, da stedet var bebodd av Hanna og Nils Skjæggenæs.

Dette bygget er et godt eksempel på en utvikling som skjedde utover midten av 1700-tallet, der den teknologiske utviklingen gav bedre tilgang på skårne plankebord, grua ble erstattet av lukkede vedovner og de små blyglassvinduene vek plassen for større glassflater. Mot slutten av 1700-tallet kom også dekormalingen for fullt inn i motebildet, noe vi ser flere eksempler på i innredningen av storstuen. Mesteparten av interiøret er originalt og alle de malte møblene stammer fra denne perioden.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1