Hopp til hovedinnhold

Bryggerhuset

Her bakes de lekreste brød og stekes de deiligste sveler

  • 1/1

Bryggerhuset sies å være fra 1730-tallet, men dette har vært vanskelig å få bekreftet. Det sto opprinnelig på Sandem i Nordre Høland og ble flyttet til bygdetunet i 2002.

Bryggerhuset, eller eldhuset, var et viktig bygg på gårdene helt fra vikingtiden og frem til spredningen av de lukkede ovnene utover 1800-tallet. Som bryggerhuset vårt, var dette ofte enkle ett- eller toroms bygninger som ble plassert litt for seg selv på grunn av brannfaren.

Bakerovnen er en kopi av den opprinnelige, og inngangspartiet ble flyttet fra den ene langveggen til en kortvegg under oppføringen på bygdetunet. Ifølge tradisjonen skal innehaveren av dette bryggerhuset ha hatt en stor omsorg for omreisende fattiglem som fikk lov til å overnatte i et oppvarmet krypinn over selve bakerovnen.

Her har det foregått brødbakst og i perioder har bygdetunets egne brød blitt solgt herfra. Det er også her hundrevis av barnehage- og barneskolebarn har kunnet nyte svelene våre. Inngangspartiet er omkranset av bygdetunets egen humle, som ble gitt til tunet i forbindelse med åpningen i 1964. I 2016 ble det brygget øl med innslag av denne humla i kjelleren til Villa Sandmo.

Interiøret i Bryggerhuset

Bildene nedenfor viser hvordan museet har valgt å innrede bryggerhuset.

  • 1/2
    Bakerovnen i bryggerhuset.
  • 2/2
    Interiøret i bryggerhuset.
Museum24:Portal - 2024.04.07
Grunnstilsett-versjon: 1