<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

5 historier å utforske

1. Roald Amundsens hjem

Hjemmet til Roald Amundsen står slik han forlot det da han forsvant i isødet i 1928. Historien om en av verdens fremste polarhelter sitter i veggene fortsatt. Det samme gjør følelsen av at Amundsen kan komme hjem igjen når som helst.

Museets engasjerte formidlere tar deg med gjennom rommene Amundsen bodde i, omgivelsene rundt han og gjenstandene han eide; her står skrivebordet hans, det gamle pianoet som var om bord Maud, suvenirer og gaver fra hele verden. Du får høre både det som står i historiebøkene og det som er funnet ut av i nyere tid om den famøse polfareren

I sommer kan du også se den splitternye utstillingen i huset ved siden av, samt få med deg spennende foredrag om polarhistorie.

Forhåndskjøp billetter til omvisning, se foredragstemaene og sommerens åpningstider.

  • 1/1
    Alt er ikke som du tror! Få den sanne historien bak dette kjente bildet av Amundsen.

2. Fetsund lenser

"Opp om morran, ut i elva"

Tenk deg, en gang ville mange mannfolk og unggutter i Fetsund og omegn jobbe som tømmerfløtere. Noen få var heldige. Hele dagen var de ute på elva, dro tømmer med fløterhakan og geleidet det med strømmen nedover elva. Der ventet sortering til ulike sagbruk og tømmerbedrifter.

På Fetsund lenser får du et innblikk i Norges omfattende og spennende tømmerfløtingshistorie. Mer enn 800 mann arbeidet på det meste med tømmerfløting fra Bingen litt nordover i Glomma til sydenden av Øyeren.

Her kan du "gå på vannet" på flåtegangene i elva og se på fløtingsanlegget. Utforsk historien i utstillingene, se båter og verksteder. 

3. Linderud gård

Groruddalens herskapelige perle, Linderud gård, var en storgård med flere husmannsplasser. I ca. 300 år av Norges historie spilte gårdens eiere en betydelig politiske og økonomisk rolle. 

Gården spores tilbake til 1100-tallet, da den var kirke- og krongods. Den gikk over til private hender med Mogens Lauritsøn, som overtok gården i 1679. Gårdens siste eneeier var statsråd Christian Pierre Mathiesen (1870-1953).

Sommerens omvisninger
I sommer kan være med på historiske vandringer gjennom huset (lørdager og søndager) og den nydelige hagen utenfor (annenhver søndag). 

Du kan også lytte til vakre konserter i barokksalen og bli med på temaomvisninger.

4. Stein skole

I 1930-årene ble Stein Skole – eller «Eventyrskolen» utsmykket av kjente norske kunstnere. Reidar Aulie, Dagfinn Werenskiold, Henrik Sørensen og mange flere omskapte skolens interiør til en fantasifull og fargestrålende ramme rundt undervisningen.

Skolestyrer Erling Elverhøy og Ingeborg Refling Hagen var drivkreftene bak kunstverkene, ordene og sitatene som er malt på vegger, dører, trapper og andre overflater.

Omvisninger og utstillinger
Fargelegg sommerferien med omvisning på Stein skole torsdag, lørdag og søndag, kl. 13.00 og 14.30. 

Se åpningstider og priser.

Ved siden av skolen, i det gamle fjøset, ligger galleriet. Her stiller vi ut Nico Widerberg frem til 21. juli og Grete Schei fra 27. juli til 31. august.

Avslutt besøket med en tur i vår koselige kafé, vegg-i-vegg med galleriet.

5. Labråten, Asker museum

Vakre, fargerike Labråten var hjemmet til forfatterne og kulturpersonlighetene Hulda (1862-1924) og Arne (1851-1924) Garborg. Sammen var de ildsjeler i målsaken, og etablerte blant annet det Norske Teatret i 1912. Hulda var teatrets første styreformann.

Labråten er, sammen med huset til Tilla og Otto Valstad, en del av Asker museum i dag. 

Bli med på omvisning i kunstnerhjemmene i sommer:
Tirsdag-fredag og søndag kl. 14 og etter avtale

  • 1/1

Heng med videre

Følg oss på Facebook og Instagram, og glem ikke å tagge dine MiA øyeblikk med #mia_museene_i_akershus eller museenes egne navn!

Flere sommeraktiviteter