Hopp til hovedinnhold

Urkorngrøt og -lapper

Urkorn er kornsorter som ikke har vært utsatt for tilpasning til moderne produksjonsmetoder, og derfor har sine opprinnelige egenskaper intakt. De har et høyt og godt næringsinnhold.

  • 1/1
    Foto: Øivind Møller Bakken/MiA

Urkorngrøt

Nok grøt til fire sultne mager

Ingredienser

  • 2 dl hele korn av emmer, bygg eller spelt (grøtris kan også brukes)
  • 1 liter helmelk eller plantemelk
  • 1 klype salt

    Fremgangsmåte
    Legg korn i bløt over natten eller minst 6 timer. 

    Kok opp korn og melk. La det koke på svak varme i en times tid. Spe med ekstra melk hvis den blir for tykk. 

    Salt grøten mot slutten av koketida. 

    Bruk gjerne halvt om halvt med korn og grøtris. 

    For melkefri variant anbefales havremelk. 

    Urkornlapper

    Ingredienser

    • 5 dl kald urkorngrøt​1 dl speltmel
    • 3 egg fra glade høner 
    • Litt kardemomme
    • Litt sukker

      Fremgangsmåte
      Alt blandes sammen og stekes som små lapper på middels varme i stekepanne. 

      Bruk gjerne godt smør til stekingen. 

      For melkefri variant brukes melkefri margarin.

      Urkornkrem

      Du kan også bruke grøtrestene til urkornkrem.

      Ingredienser

      • 3 dl kald urkorngrøt
      • 3 dl pisket kremfløte
      • En klype ekte vanilje
      • Litt sukker

      Fremgangsmåte
      Pisk kremfløte med sukker og vanilje og bland den med den kalde grøten. 

      Server med bærsaus eller friske bær

         Se mer om urkorn på norskurkorn.no

        Oppskriften er inspirert av

        Museum24:Portal - 2024.04.15
        Grunnstilsett-versjon: 1