<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

Temaomvisning: Fra Mor Monsens tid

  • brudekjole_Mor_Monsen.jpg

Da Hanna Winsnes ga ut sin legendariske kokebok i 1845, inkluderte det oppskrift på «Fru Monsens visitkage», i dag kjent som Mor Monsen-kaken. Det var én som spesielt gikk under navnet Fru Monsen på Østlandet, og det var ærverdige Helene Cathrine Büchler (1740-1831), gift med Mogens Larsen Monsen på Linderud. Hun levde til godt over de 90, og opplevde et Norge i kolossal endring. Sammen med ektemannen bygget hun også opp Linderud gård til å bli en lystgård av de sjeldne.

Det finnes mange spor etter denne bemerkelsesverdige kvinnen, spesielt i form av huset hun innredet og gjenstander hun eide. På Linderud henger det også et portrett av ektemannen. Fru Monsen selv vet man derimot ikke hvordan så ut - det finnes hverken portretter eller skriftlige kilder som gir noen pekepinn. Men begynner man å se på alle ting som er knyttet til henne - gjenstandene, rommene, de skriftlige kildene, dekketøyet, klærne - ja, da trår hun frem fra skyggene.

Lørdag 24. juni, 14:00, kan man oppleve mer av hennes verden, slekten og Linderud gård, i en temaomvisning som ser nærmere på "Mor Monsen" og hennes samtid. Omvisningen er ved drakthistoriker Janne Arnesen. Og ja, det serveres selvfølgelig Mor Monsen-kake i den selvbetjente kaféen!

«Fra Mor Monsens tid» er første i rekken av temaomvisninger på Linderud gård i 2017. Lørdag 19. august inviteres det til «Skatter fra bord og skap», om glass og porselen på Linderud gård. Gjennom sommeren kan man også få med seg hageomvisninger som forteller om det godt bevarte barokkhageanlegget og hagens hemmeligheter.

Billettpriser:Kr. 100 for voksne og kr. 30 for barn. Med MiA fordelskort: kr. 75 for vokse og gratis for barn.