Hopp til hovedinnhold

Myrrhis odorata

Spansk kjørvel

  • 1/1
    De umodne fruktene har en deilig anissmak. Når de blir modne, harde og svarte, er de ikke noe særlig å spise lenger. Foto: Mari Marstein/MiA

Skjermplantefamilien – Apiaceae

Myrrhis kommer av ordet "myrra", som er en velduftende plantesaft av et spesielt treslag. 

Følgende er sakset fra Wikipedia: "Ifølge myten skal myrraen ha fått sitt navn etter prinsesse Myrrha, som var datter av kong Cinyras. Denne prinsessen ble så grepet av forbudt kjærlighet at hun flyktet til Arabia, der hun sank ned i en dyp sorg. Venus forvandlet henne til det treet som bærer hennes navn og som ennå gråter tårer, den bitre, men rennende og helsebringende myrraen."

Odorata betyr "velduftende". Planten dufter og smaker anis og lakris. Dette er en gammel klosterplante med stor livskraft. Den stammer fra fjellområder sør i Europa, og den klarer fint å overleve på egen hånd i norsk natur. Den hører til skjermplantefamilien, en litt skummel planteslekt med både giftige og spiselige planter som ligner på hverandre. 

Spansk kjørvel hører til de spiselige, og den er lett å identifisere hvis en gnir bladene lett. Da kommer det fram en mild anisduft. Bladene kan hakkes fint opp og brukes i salat, og en av mine sommergleder er å tygge de umodne frøene som smaker «Kongen av Danmark». 

Spansk kjørvel utvikler en dyp og stor pælerot som forgreiner seg langt nedover i jorda. I tillegg sprer den seg lett med frø. Mitt råd er: Sett den aldri i en rabatt med andre blomster! Rota er det nesten umulig å bli kvitt når den først er etablert. Men sett gjerne spansk kjørvel litt for seg selv. Da vil den myke opp harde hjørner og fylle ut åpne rom.

  • 1/1
    Foto: Mari Marstein/MiA
Museum24:Portal - 2024.03.19
Grunnstilsett-versjon: 1