<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1668687023147121&ev=PageView&noscript=1" />

Pilegrimsfestival

PILEGRIMSFESTIVAL I ASKER OG BÆRUM 20. AUGUST 2017
- med vandring fra Tanum kirke til «middelalderlandsbyen» på Asker museum

 • Maria_i_pilegrimskapellet_Asker_museum.JPG

Protestanter og ateister på pilegrimsferd ?? !

Vi følger stier og gamle veifar gjennom Asker og Bærums vakre gamle kulturlandskap, fra Tanum kirke til Asker Museum.

Pilegrimspresten fra Oslo, Roger Jensen leder an. Etter pilegrimsgudstjeneste i Tanum kirke fortsetter vi til Bjerke gård, Åstaddammen og til Hvalstad gård, tre stopp med innhold!

Vandringen er ca. 9 km og turen tar ca. 3 timer. Det blir også mulighet for skyss med veteranbiler, hele eller deler av veien.

På Asker museum tar pastor loci imot pilegrimene i pilegrimskapellet fra Breim i Nordfjord fra 1597. Kapellet har antikatolske takmalerier og er unikt! Det er 500 år siden Reformasjonen og vi ønsker vi fokus på kapellet – og på pilegrimstradisjonene!

I «middelalderlandsbyen» på museet håper kjøpmenn, kroverter, gjøglere, gledes piker, pakk og andre å gjøre en god handel på sultne og slitne pilegrimer!

Pilegrimsfestivalen er et samarbeide mellom Asker museum, Tanum og Asker kirker og pilegrimspresten i Oslo.

Alle..som ønsker stillhet- og fellesskap, vandring i kulturlandskap og kunnskap er velkomne til å delta på pilegrimsfestivalen!

Siden Kirkens første tid har pilegrimer besøkt hellige steder og helgeners graver. Men gjennom århundrene utartet det seg og den lutherske reformasjonen forbød derfor enhver form for pilegrimsvandring. Men pilegrimstanken forsvant ikke og den er i dag del av den protestantiske bevegelse og praksis. 

Av hus som museumsgrunnleggerne Tilla og Otto Valstad fikk til Hvalstad har Asker Museum et pilegrimskapell fra Breim i Nordfjord fra 1597.


Program:

Kl. 11.00  Pilegrimsgudstjeneste i Tanum kirke ved pilegrimsprest Roger Jensen, kapellan Sveinung Hansli og diakon Synnøve Ilebekk Johansen.Utsendelse fra kirketrappen.

Etter gudstjenesten forteller Anders Ilebekk, på kirkebakken, om Tanum kirke i middelalderen.  Happening.Bruden,Siv Ørstad stiger på hesten sin fra brudesteinen!

 Kl. 12.15.Vandring til Bjerke gård hvor gårdsfrue Marianne Cappelen tar i mot og forteller litt om gårdens historie. Pilegrimsprest Roger Jensen snakker om pilegrimenes hverdag.

Vandringen fortsetter over Staversletta, over tunet på Staver gård, Åstadbakken og til neste stopp, Åstaddammen.

Åstaddammen. Roger Jensen snakker til pilegrimene. Musikk. Drikke pause (ta med!)

Hvalstad gård. Vi vandrer videre langs Skustadgata til Hvalstad gård. Roger Jensen forteller om farene som pilegrimene ble utsatt for.

Siste stopp, Asker museums «middelalderlandsby»: Pastor Loci Tor Øystein Vaaland tar i mot i pilegrimskapellet fra Breim.

Opplev stemningen i «middelalderlandslandsbyen» med gjøglere, gledespiker, torgkoner, smed og lekende barn. Kjenn smaken av sådd og Hildegard av Bingens nervekaker. Eller stek pinnebrød!

Kl. 16.00.  Konservator Randi Horgen forteller om de antikatolske  maleriene i kapellet fra Breim (1597) sett i lys av reformasjonen.

«Middelalderlandsbyen» kan oppleves mellom kL. 15.00-17.00 !

Transportmuligheter:

Med buss eller veteranbil

Kl.10.30 fra Asker Kirke til Tanum kirke

Etappetransport i pilegrimenes rytme med stoppesteder: Tanum kirke – Bjerke gård – Åstaddammen – Hvalstad gård – Asker museum.

Kl. 16.00 og 17.00 fra Asker museum til Tanum kirke

Pilegrimsveien er merket med pilegrimsmerket.

 • DSCF0438.jpg
  1/4
 • DSCF0425.jpg
  2/4
 • DSCF0436.jpg
  3/4
 • 4-DSC_8117.JPG
  4/4